Od 14. do 18. listopada 2024. godine u našoj se školi obilježavao „Tjedan školskog doručka“, u sklopu nacionalnog programa „Živjeti zdravo“. U tom su tjednu učenicima u školskoj kuhinji pripremani različiti obroci pomno biranih namirnica. Tako su učenici kušali npr.: zelene rezance s mljevenim mesom, smoothie od voća, varivo od junetine i povrća, salatu od piletine i tjestenine, šareni sendvič, riblje pločice, čaj s medom, integralne kekse, različite vrste salata, različite vrste kruha i dr.

Osim što smo uživali u posebno bogatom školskom jelovniku, učenici su unutar svojih razrednih odjela sa svojim razrednicima radili na svojim razrednim projektima s temom pravilne prehrane.

Učenici šestog razreda su u Tjednu zdravog doručka u dogovoru s razrednicom odlučili napraviti vlastite zdrave smoothije. Prvo su napravili popis namirnica potrebnih za izradu te su popis predali kuharicama koje su navedene namirnice nabavile. Na popisu su bile sljedeće namirnice: banane, jabuke, kruške, jagode, mango, kivi, ananas, naranče i mlijeko. Izrada smoothija odvijala se u školskoj blagovaonici. Kuharice su pripremile sav potreban pribor. Razrednica je formirala skupine od po 4-5 učenika. Svaka skupina odabrala je svog predstavnika. Predstavnici su bili zaduženi da s pulta donesu voće. Učenici su samostalno gulili, rezali i izrađivali smoothije. Gotove smoothije ulijevali su u čašice i potom ih degustirali. Učenici su bili jako zadovoljni izrađenim smoothijima te su zaključili da će ih i sami kod kuće raditi.

U Područnom odjelu u Gačicama ručice naših učenika bile su posebno vrijedne. Oni su sa svojim učiteljicama jedan dan izrađivali jogurt od šumskog voća, a drugi dan su uživali u pripremanju zdravih dječjih sendviča.

Učenici i učiteljice iz Područnog odjela Margečan radili su voćnu salatu koju su nakon toga slasno pojeli. Uz to su cijeli tjedan grickali zdrave grickalice i uvjerili se da su i one jednako „zarazne“ i ukusne.

Učenici sedmog razreda pitali su se kako trošimo kalorije, a koliko ih pojedinim namirnicama unašamo.

Puno novih znanja stekli su učenici petog razreda kada su na internetskim stranicama istraživali mango, a nakon toga su kušali namaz od manga u slanoj i slatkoj varijanti.

Da se puno šećera nalazi u različitim napitcima koje svakodnevno konzumiramo, znamo svi. A naši osmaši odlučili su zorno nam prikazati koliko se šećera skriva u napitcima koji su posebno popularni među njihovim vršnjacima.

Učenici drugog razreda ocjenjivali su svaki zajutrak poslužen u školskoj blagovaonici tijekom Tjedna zdravog doručka te su svoje ocjene prokomentirali s našim školskim kuharicama.

Zelena salata bila je tema trećeg razreda. Oni su istražili kako se salata sije, sadi, kakvih ima sorti, naučili su da je važna za imunitet i zdravlje, i naravno, vrlo ukusna.

Posebno moramo pohvaliti prvašiće koji su učili o važnosti voća za svoje zdravlje te radili ukusnu voćnu salatu i ražnjiće od voća. Ovaj rad bio im je inspiracija za izradu prekrasnih likovnih radova.

Dio atmosfere s ovih radionica pokazuju fotografije:

Skip to content