preskoči na sadržaj

Osnovna škola Metel Ožegović Radovan

 > O školi  > Povijest
Povijest

Škola nekad i danas

 

         Buđenjem nacionalne svijesti Hrvata nastaje narodni preporod, a shvativši da je obrazovanje najširih narodnih masa moguće samo  na narodnom jeziku u Hrvatskoj se u prvoj polovici XIX stoljeća utemeljio velik broj škola.

Na poticaj tadašnjeg župnika župe Podbelske Ivana Posavca, 1838. godine na imanju baruna Metela Ožegovića i njegovom novčanom potporom utemeljena je prva pučka škola u ovom kraju.

To je bila mala kućica slamom pokrivena, a zatim drvena škola s jednom učionicom za 40 učenika i s učiteljskim stanom.

Prvi je učitelj bio Franjo Leonhardić.

Rastao je broj učenika te se javila potreba za većim školskim prostorom. Zato je 1870. godine sagrađena lijepa, velika školska zgrada s 2 učionice i dva učiteljska stana.

Zanimljivo je znati koja su sve naselja činila školsku općinu Pod Bielom..Kada bismo vrh šestara stavili  na karti na mjesto Radovan  mogao bi se opisati krug oko naselja iz kojih su učenici dolazili u školu : Radovan, Lovrečan, Škriljevec, Osečka, Pece, Margečan, Seljanec,Gačice, Lukavec,  Željeznica, Bela, Završje, Filipić, Stažnjevec  i Tužno.

         Iz ove škole kasnije su nastale  škole u Stažnjevcu1895. godine, (koja je 1977. godine prestala s radom ), u Margečanu 1912.godine, u Tužnom1952. godine, u Završju1950. i škola u Gačicama 1953. godine.

         O školi i školstvu u ovom kraju doznajemo puno zahvaljujući dugogodišnjem učitelju  Škole Radovan Stjepanu Gužvincu iz Varaždina.

On je u Spomenici  zapisao:Nastava je bila organizirana kao četverogodišnja, dok se petu godinu polazilo u školu nekoliko dana u tjednu.

Školska godina je počinjala 1. listopada i trajala do 31. srpnja slijedeće godine.

U školu se polazilo dva puta dnevno : ujutro od 9;00 do 12;00 sati, a poslijepodne od 14;00 do 17;00 sati. Djeca koja su bila iz udaljenih sela nisu preko odmora išla kućama već su učili cijepiti voćke u školskom vrtu – dječaci, a kuhati djevojčice.    Na kraju školske godine bio je ispit školske djece, kojem su prisustvovali školski nadzornik i članovi školskog odbora.

Prema Spomenici škole iz 1914/1915 godine vidljivi su podaci o rezultatima ispita:

o „sposobnima“ (oni koji su s uspjehom završili razred)

i „nesposobnima“ (oni koji nisu završili razred).

Bio je veliki broj učenika koji su ponavljali razrede, osobito prvi.

Ocjene su bile: Prvi red s odlikom

                         Prvi red

                         Drugi red

                         Treći red 

Vodila se briga o redovitom polasku učenika u školu. ( Bilo je uobičajeno osobito za one starije da ih roditelji ostavljaju kod kuće radi obavljanja težačkih radova. Radili su na obiteljskim  i vlastelinskim imanjima).

I izostanci su se ocjenjivali :

„Školu je polazilo“: Veoma marljivo  - 102 dječaka i 50 djevojčica

                                 Marljivo – 18 dječaka

                                 Prekidno – 2 dječaka

                                 Nemarno – 6 dječaka

Protiv roditelja koji nisu slali djecu u školu,škola je podnosila prijavu za velik broj izostanaka i roditelji su plaćali kaznu.

Ocjenjivanje učenika u Šk.godini1932./1933 bilo je dosta slično današnjem.

Primjer: Od 412 učenika na kraju školske godine:

Odličan uspjeh  imalo je 38 učenika

Vrlo dobar uspjeh – 64 učenika

 Dobar uspjeh – 260 učenika

  Slabi uspjeh – 24  učenika

 Rđav uspjeh – 1 učenik

 Neispitanih 25 učenika.

         Škola je imala malu knjižnicu, koja je uglavnom sadržavala stručnu literaturu.

Učila su se rijetko kupovala. Često je bilo zapisano : „ Učila ove godine nisu nabavljena nikakva“!

Postojala je školska ploča, abak- računalo s 10 x 10 drvenih kuglica. Pisalo se kredom.

Učenici su imali pločice s crtama i kvadratićima na kojima su pisali posebnom pisaljkom.

Tinta se koristila samo za pisanje krasopisa.

Prema podacima u Spomenici učenici su išli prvi puta na „naučni izlet“ vlakom u lipnju 1923. godine iz Cerja u Varaždin.Tom su prigodom upoznali važne objekte grada, objedovali na Dravi i prisustvovali kino- predstavi.

Škola je uspjela“ preživjeti“i Drugi svjetski rat.

 Godine 1957./1958. Škola dobiva naziv „ Narodna osmogodišnja škola u Radovanu“ i postaje osmogodišnja škola iz koje su učenici mogli nastaviti daljnje školovanje u srednjim školama.

          Šezdesetih godina uz Školu  bila je postavljen je drvena "baraka" s dvije učionice za razrednu  nastavu, učionicom za domaćinstvo i školskom kuhinjom. Nastava se izvodila u dvije smjene. Potreba za više učionica postojala je i dalje, ali je tek 1977.godine počela dogradnja novog dijela škole i sportske dvorane.

         Nova tada suvremena škola svečano je otvorena 2. lipnja 1979. godine, taj dan obilježavamo kao Dan škole. Za našu školu značajan  je i lipanj 1991. godine kada je dobila ime Metel Ožegović po jednom od svojih osnivača.

         Zahvaljujući Varaždinskoj županiji  koja provodi projekt „Jednosmjenska nastava“ u Radovanu je  izgrađena  još jednu školska zgradu s četiri učionice za izvođenje razredne nastave, školskom  knjižnicom  i informatičkom učionicom.

 Službeno otvorenje uz nazočnost župana Varaždinske županije bilo je 3. rujna 2007. godine od tog dana nastava se odvija u jednoj smjeni.

Bogata povijest Škole detaljno je opisana u knjizi   „Stopedeset godina škole u Radovanu“koja  je tiskana povodom obilježavanja 150- te godišnjice Škole.

         Danas Osnovna škola Metel Ožegović u Radovanu djeluje kao samostalna osmogodišnja škola s 193 učenika raspoređenih u 13 razrednih odjela.

U Radovanu 8 čistih razrednih odjela( 144 učenika), u PO Margečan 2 čista razredna odjela i 1kombinirani razredni odjel (27 učenika) i PO Gačice  2 kombinirana razredna odjela (22 učenika).

O njihovom odgoju i obrazovanju brine 27 učitelja  i dva stručna suradnika.

 

 

COVID19
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Online nastavni sadržaji

Korisni linkovi

Užina za sve.

Kviz!

Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Metel Ožegović Radovan / Varaždinska 14, HR-42242 Radovan / os-metel-ozegovic-radovan.skole.hr / ured@os-metel-ozegovic-radovan.skole.hr
preskoči na navigaciju