preskoči na sadržaj

Osnovna škola Metel Ožegović Radovan

 > Naslovnica
Vijesti

Obilježili smo Međunarodni dan materinskoga jezika i Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Autor: Sanja Polančec, 1. 3. 2021.

“Svake godine 21. veljače podsjetimo se na važnost jezika koji zovemo materinskim. Riječ je o jeziku kojim bismo trebali moći izraziti najširi raspon vlastitih misli, najnježnije nijanse svojih emocija. Materinskim jezikom služimo se najbolje i najpreciznije – jer je u nas usađen od naših početaka.

Svjestan njegove važnosti, UNESCO je 1999. godine donio odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskog jezika, želeći nas podsjetiti na obavezu očuvanja vlastitog jezika, ali i jezične raznolikosti na globalnoj razini. Izumiranje koje prijeti brojnim jezicima diljem svijeta prijetnja je i svijetu u cjelini, zbog bogatstva koje se na taj način gubi u nepovrat.”

Hrvatski sabor proglasio je 22. veljače Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva 2019. godine, na inicijativu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Ovaj je datum odabran jer je upravo toga dana 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora. Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od simbola našeg nacionalnog identiteta, na temelju kojega smo prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu.

Kako bi obilježili ova dva dana, važna za hrvatski jezik, učenici od 1. do 4. razreda čitali su pjesme posvećene hrvatskome jeziku te pisali svoja imena na glagoljici. Učenici petog razreda razgovarali su o važnosti materinskog jezika i glagoljice te izrađivali straničnike na kojima su pisali glagoljicom, a potom ih izložili na razrednome panou. Učenici šestog razreda čitali su prigodne književne tekstove te izrađivali plakat s glagoljičnim inicijalima svojih imena. Učenici sedmog razreda pisali su blackout poeziju pomoću pjesama posvećenih hrvatskome jeziku, svoje su uratke prepisali glagoljicom te uredili razredni pano. Učenici osmoga razreda ponovili su povijest hrvatskoga jezika od prvih pisanih spomenika pa sve do danas, a zatim u svojim bilježnicama izrađivali lentu s najvažnijim spomenicima hrvatske pismenosti.

Izvor : http://www.nsk.hr/medjunarodni-dan-materinskog-jezika/

 

 

 
COVID19
Tražilica
Online nastavni sadržaji

Korisni linkovi

Užina za sve.

Kviz!

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola Metel Ožegović Radovan / Varaždinska 14, HR-42242 Radovan / os-metel-ozegovic-radovan.skole.hr / ured@os-metel-ozegovic-radovan.skole.hr
preskoči na navigaciju